După scumpirile la energie, mâncarea românilor va deveni un lux: ce se întâmplă cu prețurile în România, conform experților

de: Alexandru Puiu
04 10. 2021

După o perioadă de câteva luni, în care am discutat intens despre scumpirile din piața energetică, încep să se vadă urmările acelor scumpiri și în alte domenii de activitate din România. Alimentele, în mod previzibil, vor fi afectate.

Când vine vorba de prețurile pe care le plătim la gaz, curent, benzină, alimente, toate sunt interconectate. Deși ai auzit probabil afirmația ”nu mă interesează că se scumpește benzina, eu nu am mașină”, aceea este o eroare teribilă de logică. Este doar o chestiune de timp până când scumpirea benzinei se reflectă în creșterea costului la pâine, de exemplu.

Se scumpește mâncarea în România, inevitabil

Horațiu Raicu este membru al cooperativei Agostrar și a vorbit în weekend la AGRO TV. În acel context, a detaliat cum estimează că se vor reflecta scumpirile la alimente în costul produselor agroalimentare consumate de români. În doar câteva cuvinte, în următoare luni, ne vom confrunta cu un val de scumpiri în lanț.

„Bineînțeles că vor fi scumpiri. Nu la ora la care vorbim, ținând cont că mare parte din produse vin din vară, dar cert este că, peste o lună sau din iarnă, produsele o să se scumpească. Ceea ce doresc să vă spun, însă, este următorul aspect: nu știu cât de mult se vor scumpi la producători, pentru că, normal, și producătorii au creșteri de preț – și aici mă refer la combustibil, indiferent că vorbim de motorină, benzină, gaz sau de lemne și peleți, pentru că mulți producători își încălzesc serele cu astfel de sobe –, dar interesant de văzut este cât vor pune comercianții peste prețul cu care noi livrăm. E posibil ca majorările să fie și de peste 50% la anumite categorii de produse”, a atras atenția Horațiu Raicu.

Oficialul Agrostar a insistat pe faptul că o mare parte dintre aceste scumpiri ar fi putut fi evitate. Ar fi fost nevoie doar de un interes sporit din partea autorităților pentru problemele producătorilor din ultimul an. Ca să-ți dai seama cât de gravă este situația din agricultura românească, este suficient să ai în vedere demisia de acum câteva zile a ministrului Agriculturii, Adrian Oros. La scurt timp după plecarea din funcție, oficialul a explicat simplu și la subiect, ”am văzut cu nu există vreo șansă ca să se schimbe ceva la nivel guvernamental”. Acum, în urma acelei realități, a sosit momentul ca românii să plătească nota de plată.

„Eu mi-aș fi dorit ca și producătorii agricoli să intre în categoria consumatorilor vulnerabili, pentru că mulți dintre ei chiar se află în categoria aceasta, Dacă prețul la inputuri ar fi fost subvenționat de către stat, aceasta ar fi condus implicit la prețuri scăzute la produsele agricole și nu numai. Dar nu s-a făcut un astfel de efort. Este greu de estimat cât anume va fi creșterea de preț, pentru că toată lumea depinde, la ora la care vorbim, de intervenția statului în ceea ce privește inputurile, plecând de la sămânță și terminând cu combustibilul cu care noi transportăm. Ca să nu discutăm și de partea de procesare, unde mai intră o cheltuială, aceea cu forța de muncă, fiind de așteptat să se majoreze și salariul minim, e adevărat că nu știm în ce cuantum”, a concluzionat Horațiu Raicu.